Időzített bomba ketyeg a Red Bullnál?

írta: M4Sport
2016. december 28. 13:09
FOTÓ: ©xpbimages.com

Főnökük szerint idén úgy tűnt, mintha Daniel Ricciardo Max Verstappen bátyja lenne – de hogyan változik meg viszonyuk, ha a bajnoki cím lesz a tét? Christian Horner és ausztrál versenyzője sem aggódik. Pedig kellene?

2016-tal véget ért egy nagy párviadal, 2017-ben viszont kezdetét veheti egy másik? Miközben Nico Rosberg és Lewis Hamilton három éven át tartó bajnoki küzdelme a következő szezonban a német visszavonulásával már biztosan nem folytatódhat, ám ha a Red Bull kellően ütőképes csomaggal sorakozik fel a rajtrácsra, Daniel Ricciardo és Max Verstappen léphet a helyükbe a házon belüli szoros csaták terén.

Verstappen a májusi Spanyol Nagydíjon csatlakozott a Red Bullhoz, ahol korlátozott felkészülési lehetőségei ellenére is alaposan megszorongatta Ricciardót. Vetélkedésük mindkettejüknek jót tett: ha egyikük képes volt rátenni egy lapáttal, azzal a másikat is csak jobb teljesítményre sarkallta. Helmut Marko szerint Ricciardo olyan tartalékokat fedezett fel magában a hollandnak köszönhetően, amelyek létezéséről eddig nem is tudott, az ausztrál pedig irányt mutatott neki például a beállítások terén. E kölcsönösség miatt felállásukat ideálisnak tartja.

Hogy miért, azt rendkívül szoros egymás elleni mérlegük magyarázza. Ricciardo minden téren csapattársa előtt zárt, 220 pontot szerzett Verstappen 191 pontja ellenében, eggyel többször, 8-szor ért célba kedvezőbb pozícióban, az időmérős párharcukat pedig 11-6-ra nyerte meg. Christian Horner csapatfőnök nem is igazán tudott különbséget tenni kettejük között. „Egyik hétvégén az egyikük van előnyben, aztán a másikuk. Nagyon kiegyensúlyozott a küzdelmük, és főleg attól függ, hogy alakul, hogy milyen pályán vagyunk” – nyilatkozta az Autosportnak.

Szerinte ráadásul két versenyzője viszonya jobb is volt a vártnál. „A legfontosabb dolog a tisztelet. Nem várjuk el a versenyzőinktől, hogy együtt ebédeljenek, de azt igen, hogy tiszteljék egymást és a csapatot. És ők ezt teszik, a kapcsolatuk ráadásul még ennél is jobb. Daniel több tekintetben is olyan volt Max számára, mintha a bátyja lenne. Hasonlóak a visszajelzéseik, hasonló dolgokat várnak el az autótól. Gyakran teljesen ugyanazt mondják az autóról az időmérőn és a versenyen, és ez kedvez a mérnököknek és tervezőknek.”

Daniel Ricciardo, Max Verstappen

Meddig tart a harmónia?

De vajon fenntartható-e hosszabb távon ez az egyensúly? A múlt már bizonyította, a bajnoki küzdelem mindent felülírhat, és ha 2017-ben a trófea lesz mindkettőjük célja, talán a harmóniának is oda. Ez a folyamat ment végbe a Mercedesnél is. Hamilton és Rosberg gyerekkorukban még a legjobb barátok voltak, 2013-ban ők is ideálisnak nevezték párosukat, aztán a tét növekedésével viszonyuk elmérgesedett, és a konfliktusoktól sem volt mentes. A csapaton belüli hangulat pedig talán sokkal rosszabbá is válhatott volna, ha nem nyúlik vissza évtizedekre a közös múltjuk, Rosberg pedig egy kicsit is rámenősebb és egoistább személyiség lenne.

Ricciardo nem tart rivalizálásuk elmérgesedésétől, véleményét pedig többek között malajziai csatájukra alapozza, melyet ütközés és veszekedés nélkül vívtak meg. „Nehéz megjósolni, mi fog történni és mi nem, de idén is volt elég csatánk, a malajziai pedig a győzelem sorsáról döntött, és szerintem Max egészen jól kezelte a helyzetet” – nyilatkozta az ottani verseny győztese.

„Minden attól függ, hogy alakulnak a dolgok, de eddig férfiként kezeltük a helyzetet. Megvolt a tisztelet. Amikor ő győzött le engem, természetesen nem voltam boldog, mert nem szeretek veszteni. De elismertem, hogy jól versenyzett, és hogy azt tette, amit kellett. Ha képesek vagyunk kezelni a vereséget, és azt mondani, hogy a másik ma jobb munkát végzett, de közben ebből tanulva tudunk javítani is, akkor szerintem rendben leszünk. Sosem könnyű, ha legyőznek, de szerintem minden rendben lesz” – vélekedett.

Erre mi azért nem vennénk mérget. Verstappen már bemutatkozása évében bizonyította, bármikor képes Hamiltonhoz hasonló módon szembemenni egy csapatutasítással, ha komoly a tét (márpedig akkor az volt, ki lesz a következő Red Bull-versenyző). Szingapúrban eszében sem volt elengedni Carlos Sainzot, miután csapata ezt kérte tőle. Akkor nem kerekedett belőle nagy veszekedés, ám az ehhez hasonló apró sérelmek idén a két fiatal tehetség viszonyának elmérgesedéséhez vezettek. Erről Helmut Marko vallott, miután Verstappent a Red Bullhoz vitte át, s elismerte, e lépéssel a Toro Rossónál kialakulóban lévő klikkesedést és fagyos hangulatot is sikerült megszüntetniük.

Max Verstappen és Carlos SainzA tétet ráadásul Ricciardo és Verstappen esetében 2017-ben nemcsak az esetleges bajnoki esélyek növelik. Miközben az ausztrálnak a pályafutása további alakulását fogja meghatározni, hogyan áll helyt a már most nagyobb rivaldafényt kapó fiatalabb csapattársával szemben, addig Verstappennek a következő lesz az első éve, amelynek már megfelelő felkészüléssel vág neki, s amelyben már nem lehet mentség számára egy-egy hiba vagy vereség kapcsán, hogy a mostani szezon még csak a jövőbeni sikerekre való felkészülésről szól.

Ami a Ricciardo által felhozott malajziai esetet illeti, Verstappen későbbi nyilatkozata jól jelzi, miért vette olyan könnyedén az akkori vereséget. „Nem vagyok frusztrált. Kicsit peches voltam az utolsó virtuális biztonsági autóval, de ez is hozzátartozik a versenyzéshez. Nem mehet mindig minden tökéletesen. Még sok év van előttem, szóval nem panaszkodhatok egyetlen futam miatt” – mondta a leintés után.

Már volt egy futamgyőzelme, a bajnoki esélyeit nem befolyásolta az eset – könnyen lépett túl rajta. Biztosra vehetjük azonban, hogy nem fog ilyen könnyen továbblépni, ha ezzel ponthátrányba kerül Ricciardóval szemben a tabella elején. Ahogy alighanem Ricciardo is keményebben kritizálta volna a Red Bullt a barcelonai taktikai hibájuk kapcsán, mely Verstappen kezébe lökte az övének ígérkező győzelmet.

Daniel RicciardoCsak egyszerűen: szabad a verseny!

A Red Bull persze nem először szembesülne efféle, a Mercedest az elmúlt három évben igencsak próbára tevő helyzettel. Sebastian Vettel és Mark Webber korábbi vetélkedése már megtanított nekik pár leckét. Hornernek pedig meggyőződése, hogy kordában tudják tartani az efféle belharcokat. Mégpedig a Mercedeséhez hasonló módszerekkel. „Versenyről versenyre haladunk, így kezeljük a helyzetet. Mindig is ebben hittünk. Elegendő szabályunk van. Egyszerűek akarunk maradni, mindig is ez volt a filozófiám a sportban: csak egyszerűen” – mondta.

Amíg nem ütköznek össze, Ricciardo szerint a Red Bullnak nem is kell változtatnia ezen szemléletmódján. „Eddig mindent jól csinált a Red Bull. Ha egymás mellé kvalifikáljuk magunkat, csak annyit mondanak, hogy legyünk óvatosak az első kanyarban, ne ütközzünk össze. Ezen túl viszont hagynak versenyezni minket, keményen, de ütközés nélkül” – magyarázta az ausztrál.

„Ezt leszámítva pont úgy védekezhetünk és támadhatunk, ahogyan mindenki más ellen, de még jobban tisztelnünk kell egymást, mert ha ütközünk, akkor hat-hétszáz embert is cserbenhagyunk, akik a csapatért dolgoznak. A Red Bull jól egyensúlyoz. Sosem féltem a Maxszal való csatáktól, a csapat pedig sosem mondta meg, hogy mit kell csinálnunk. Ez a megfelelő hozzáállás, és szerintem ennek így is kell maradnia.”

Amíg úgy vívnak, mint Malajziában, a Red Bullnak aligha lesz gondja. Ám mihelyst jön az ő első „Spájuk”, és átlépik a kijelölt határt, új feladattal szembesülnek.

A semleges szurkoló mindenesetre már dörzsölheti a tenyerét: teljesen tiszta összecsapásokkal vagy veszekedéseket magával vonó összezördülésekkel, a mezőny élén vagy kicsit hátrébb, de Ricciardo és Verstappen különversenye mindenképpen az egyik legizgalmasabbnak ígérkezik a következő évben!

Daniel Ricciardo

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#17 Jadeite 2016. december 29. 17:55  
Janisf:
Vettel-Webber között is voltak kemény konfliktusok, akkor majd pont egy Verstappen-Rcciardo között ne lenne? :D Verstappent már a TR-ben sem nagyon izgatta a csapatérdek! :)

A konfliktusok időnként elkerülhetetlenek, de a RB nem hagyná elharapózni, Marko-papa azért a körmére néz a pilótáknak, még pl a mercedesnél szerintem elég töketlenül kezelték a 2 pilótájuk közötti ellentétet, gondolok itt arra, mikor Hamira rászóltak, ő nem engedelmeskedett, majd még ők kértek érte elnézést.

cybergyerek
#16 cybergyerek 2016. december 29. 13:16  
027:
Ezt el is hiszed ezt a blődséget amit összehordasz?:D Simán visszaverte Malájban a jobb gumin lévő maxot .. Max spanyol győzelme votl inkább egy ötös lottó kb. Ric volt elöl neki kellett volna kapnia a jobb stratégiát ..simán hozta volna..Monacoban pedig két mercit erőből verte! És ha a csapat nem balfasz azt is megnyeri! Ügyes Max ..de ez egy marhaság amit összehordtál

"Ric volt elöl neki kellett volna kapnia a jobb stratégiát"

csak hogy akkor még úgy tűnt, hogy az a jobb stratégia, amit ric és vettel kaptak. csak később vált világossá az ellenkezője.

Lewisthebest
#15 Lewisthebest 2016. december 29. 13:02  
Jadeite:
Az "valahogyan" megint kimaradt, h Vers akkor is kb kapott egy ingyenkiállást, mert neki jól jött ki az első SC, ehhez képest még jobb gumin sem bírta megelőzni. De nyilván részletkérdés, mit számít a kontextus, amikor kiemelhetünk egy mozzanatot is, ami nekünk jobban tetszik.

Azt azért nem mondanám mert 1,8 mp-re volt Ricsitől mielőtt kiállt és 14 másodperccel mögé ért vissza. Szóval kb 4-5 másodpercet spórolt meg egy átlag kiálláshoz képest. Aztán a kemény gumijai meg 5 körrel voltak frissebbek amikor támadta az Ausztrált és úgy készültek, hogy ők már elmennek a végéig miközbe Danielnek még lett volna egy kiállása lágyakért, nyilván ezért is volt a szokásosnál óvatosabb + persze azért mert csapattárs és botrány lenne ha véletlen kiütné.

Janisf
#14 Janisf 2016. december 29. 12:12  
Jadeite:
Na jó, a totális agyf*** után a cikkre is reagálva: ha tényleg a VB lesz a tétje a párharcuknak, valószínűleg már nem nagyon fognak haverkodni, de egyikükből sem nézem ki, h primadonnáskodni vagy rinyálni kezdene, vagy Alonzo-stílusban elkezdene kavarni a háttérben; a RB egyébként is jobban kezelné ezt a Mercedesnél szerintem. Bízom benne, h kemény, de fair csata lesz.

Vettel-Webber között is voltak kemény konfliktusok, akkor majd pont egy Verstappen-Rcciardo között ne lenne? :D Verstappent már a TR-ben sem nagyon izgatta a csapatérdek! :)

Jadeite
#13 Jadeite 2016. december 29. 03:58  

Na jó, a totális agyf*** után a cikkre is reagálva: ha tényleg a VB lesz a tétje a párharcuknak, valószínűleg már nem nagyon fognak haverkodni, de egyikükből sem nézem ki, h primadonnáskodni vagy rinyálni kezdene, vagy Alonzo-stílusban elkezdene kavarni a háttérben; a RB egyébként is jobban kezelné ezt a Mercedesnél szerintem. Bízom benne, h kemény, de fair csata lesz.

Utoljára módosítva: 2016. december 29. 03:59

Jadeite
#12 Jadeite 2016. december 29. 03:48  
SANI{Ó:
Max keresztbe lenyeli (mint eddig is) Ric-et...Ric csak akkor került eredményes pozícióba, ha társait technikai, csapat stratégiai hiba, vagy más, rajta kívül álló okok szerencse cunamija által megkavart esemény amit nem a versenyzéssel ért el. annyi kellene, hogy ne Maxot sújtsa a technika állandóan (nyilván egyikőjüket sem) és esélye sem lesz Ricnek......mint ahogy nem volt Vettel ellen sem mikor néha napján tiszta küzdelem volt.

Szívesen hallanék arról a Ricciardo-féle szerencse-cunamiról. Monacora gondolsz? Vagy amikor Barcelonában egy Williamset megszégyenítő taktikai húzással kiszedték Max elől? Te valamilyen alternatív valóságban élhetsz; a laposföld-elméletről meg kemtrélről nem akarsz mesélni?

Utoljára módosítva: 2016. december 29. 04:39

Jadeite
#11 Jadeite 2016. december 29. 03:35  
Lewisthebest:
Na ne mond és, hogy került egyáltalán Max elé? Úgy, hogy Vettel kiütötte Rosberget és Verstappennek meg kellett kerülnie Sepangot, hogy ne keveredjen bele ő is. Aztán meg amikor a 7. vagy 8. helyről rajtolva eltérő taktikán utolérte Ricsit 1-2 előzési próbálkozás után bejött a VSC Hamilton elfüstölő motorja miatt, berántották az RB-ket a boxba és Verstappennek használt gumit adtak. Aztán sok sikert a jelenlegi aero mellett, használtabb gumikon az előzéshez. Szóval ott bőven visszakapta azt amit elvett a sors Barcelonában és Monacoban.

Az "valahogyan" megint kimaradt, h Vers akkor is kb kapott egy ingyenkiállást, mert neki jól jött ki az első SC, ehhez képest még jobb gumin sem bírta megelőzni. De nyilván részletkérdés, mit számít a kontextus, amikor kiemelhetünk egy mozzanatot is, ami nekünk jobban tetszik.

Utoljára módosítva: 2016. december 29. 04:00

vinyei93
#10 vinyei93 2016. december 28. 22:26  
kayassine:
Mindenki azt várja, hogy Verstappen megeszi Ricciardot jövőre. Vettelnél is ezt vártuk, aztán mégsem ez lett. Várjuk ki a végét, lesz idejük bizonyítani. Nekem mindkettő szimpatikus, de inkább Ricciardonak szurkolok, bár Verstappen a nagyobb tehetség. Remélem Ric tud fejlődni Verstappennel együtt. Számomra sokkal izgalmasabb a fejlődést látni, mint ha valaki azt mondja, hogy ő attól ilyen jó mert őstehetség. Pont ettől volt izgalmas Rosberg és Hamilton párharca.

Jó érzés h nem vagyok egyedül :)
Annyira rá vannak állva Maxra, én meg ülök, és nem értem, hogy akkor én miért látom Ricet jobbnak. :D Nem baj, jövőre kiderül

albutr
#9 albutr 2016. december 28. 21:28  
p4x-639:
Igazán éles csak akkor lesz a kapcsolatuk ha a Red Bull jó lesz, mezőnyben nem hinném, hogy nagyon érdekelne bárkit is mi történik velük. Ugyanakkor egy szoros egyéni küzdelemben könnyen úgy járhat majd a Red Bull mint a Meki 2007-ben. Bár arra nagyobb az esély, hogy nem lesz többcsapatos VB harc 2017-ben se.

náluk azért nem lesz az ami a Mekinél volt 2007-ben.

albutr
#8 albutr 2016. december 28. 21:27  
SANI{Ó:
Max keresztbe lenyeli (mint eddig is) Ric-et...Ric csak akkor került eredményes pozícióba, ha társait technikai, csapat stratégiai hiba, vagy más, rajta kívül álló okok szerencse cunamija által megkavart esemény amit nem a versenyzéssel ért el. annyi kellene, hogy ne Maxot sújtsa a technika állandóan (nyilván egyikőjüket sem) és esélye sem lesz Ricnek......mint ahogy nem volt Vettel ellen sem mikor néha napján tiszta küzdelem volt.

azért Ric nem egy középszerű versenyző.

kayassine
#7 kayassine 2016. december 28. 20:59  

Mindenki azt várja, hogy Verstappen megeszi Ricciardot jövőre. Vettelnél is ezt vártuk, aztán mégsem ez lett.
Várjuk ki a végét, lesz idejük bizonyítani. Nekem mindkettő szimpatikus, de inkább Ricciardonak szurkolok, bár Verstappen a nagyobb tehetség. Remélem Ric tud fejlődni Verstappennel együtt.
Számomra sokkal izgalmasabb a fejlődést látni, mint ha valaki azt mondja, hogy ő attól ilyen jó mert őstehetség. Pont ettől volt izgalmas Rosberg és Hamilton párharca.

Lewisthebest
#6 Lewisthebest 2016. december 28. 20:52  
027:
Ezt el is hiszed ezt a blődséget amit összehordasz?:D Simán visszaverte Malájban a jobb gumin lévő maxot .. Max spanyol győzelme votl inkább egy ötös lottó kb. Ric volt elöl neki kellett volna kapnia a jobb stratégiát ..simán hozta volna..Monacoban pedig két mercit erőből verte! És ha a csapat nem balfasz azt is megnyeri! Ügyes Max ..de ez egy marhaság amit összehordtál

Na ne mond és, hogy került egyáltalán Max elé? Úgy, hogy Vettel kiütötte Rosberget és Verstappennek meg kellett kerülnie Sepangot, hogy ne keveredjen bele ő is. Aztán meg amikor a 7. vagy 8. helyről rajtolva eltérő taktikán utolérte Ricsit 1-2 előzési próbálkozás után bejött a VSC Hamilton elfüstölő motorja miatt, berántották az RB-ket a boxba és Verstappennek használt gumit adtak. Aztán sok sikert a jelenlegi aero mellett, használtabb gumikon az előzéshez. Szóval ott bőven visszakapta azt amit elvett a sors Barcelonában és Monacoban.

027
#5 027 2016. december 28. 20:31  
SANI{Ó:
Max keresztbe lenyeli (mint eddig is) Ric-et...Ric csak akkor került eredményes pozícióba, ha társait technikai, csapat stratégiai hiba, vagy más, rajta kívül álló okok szerencse cunamija által megkavart esemény amit nem a versenyzéssel ért el. annyi kellene, hogy ne Maxot sújtsa a technika állandóan (nyilván egyikőjüket sem) és esélye sem lesz Ricnek......mint ahogy nem volt Vettel ellen sem mikor néha napján tiszta küzdelem volt.

Ezt el is hiszed ezt a blődséget amit összehordasz?:D
Simán visszaverte Malájban a jobb gumin lévő maxot .. Max spanyol győzelme votl inkább egy ötös lottó kb. Ric volt elöl neki kellett volna kapnia a jobb stratégiát ..simán hozta volna..Monacoban pedig két mercit erőből verte! És ha a csapat nem balfasz azt is megnyeri!
Ügyes Max ..de ez egy marhaság amit összehordtál

p4x-639
#4 p4x-639 2016. december 28. 19:07  

Igazán éles csak akkor lesz a kapcsolatuk ha a Red Bull jó lesz, mezőnyben nem hinném, hogy nagyon érdekelne bárkit is mi történik velük.
Ugyanakkor egy szoros egyéni küzdelemben könnyen úgy járhat majd a Red Bull mint a Meki 2007-ben. Bár arra nagyobb az esély, hogy nem lesz többcsapatos VB harc 2017-ben se.

albutr
#3 albutr 2016. december 28. 18:33  

alig várom hgy vb címért harcoljanak.

claydavis
#2 claydavis 2016. december 28. 17:24  

Nem lesz semmilyen időzített bomba. Fél év alatt meggyőzőbben vezette az újonc Verstappen a Red Bullt, mint Ricciardo az elmúlt kettőben. Ves beleszokik a 2017-es RBR-be a teszteken, és lelépi Jokerszájút.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. december 28. 15:36  

Max keresztbe lenyeli (mint eddig is) Ric-et...Ric csak akkor került eredményes pozícióba, ha társait technikai, csapat stratégiai hiba, vagy más, rajta kívül álló okok szerencse cunamija által megkavart esemény amit nem a versenyzéssel ért el.
annyi kellene, hogy ne Maxot sújtsa a technika állandóan (nyilván egyikőjüket sem) és esélye sem lesz Ricnek......mint ahogy nem volt Vettel ellen sem mikor néha napján tiszta küzdelem volt.

Utoljára módosítva: 2016. december 28. 15:36FORMA-1 HÍREK

Esteban Ocon

82016.12.30. 18:19

A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

Egy bennfentes beszélt az amerikai cég terveiről

02016.12.30. 16:51

Sainz fejlődése lenyűgözte a Toro Rossót

Tost nem győzte dicsérni fiatal pilótáját

42016.12.30. 15:40

Mercedes: Máshol sírás lett a vége a szupersztárok harcának

Wolff büszke arra, ahogy Hamilton és Rosberg rivalizálását kezelték