Ocon azt hitte, a Renault-val fog debütálni

írta: M4Sport
2016. december 30. 19:28
FOTÓ: ©Motorsportal™

Esteban Ocon úgy gondolta, 2017-ben a Renault pilótájaként debütálhat majd a Forma–1-ben, az élet azonban közbeszólt: a Mercedes közbenjárásával a Manor már idén bedobta a mélyvízbe, jövőre pedig a Force India versenyzője lesz…

A jövő egyik legnagyobb ígéretének tartott francia pilóta kalandos utat járt be, míg eljutott a királykategóriába: az F3 bajnokaként tesztelhetett a Ferrarival, majd a Lotus révén már 2014-ben indult egy szabadedzésen, aztán a Mercedes vette a szárnyai alá, viszont a Renault is igényt tartott a szolgálataira, így 2016-nak a franciák tartalékpilótájaként vágott neki.

Eközben az aktív versenyzéssel sem hagyott fel, a Mercedes ugyanis a DTM-be vitte, innen azonban hamar távozott, hiszen a Manor búcsút intett a szponzorgondokkal küzdő Rio Haryantónak, és Ocont ültette a helyére. Bár évek óta ott volt a tűz közelében, ő maga nem is gondolt arra, hogy már idén lehetőséget kap. „Őrületes volt” – mondta az F1i-nek. „Volt egy saját tervem, és úgy tűnt, az rendben is van. A DTM-ben mentem, és segítettem a Renault-nak.”

„Úgy érzem, a lehető legjobbat nyújtottam a Renault-nál és ők is elégedettek voltak a teljesítményemmel, és azzal, ahogyan részt vettem a csapat életében. Aztán jött az a hívás a Manortól. Ekkor már a versenyzésről volt szó, szóval egy teljesen más szintről! Nagyon sokat tanultam náluk. Nagyszerű, hogy lehetőséget kaptam tőlük. Volt néhány igazán jó versenyünk, és voltak nehezebbek is” – tekintett vissza első (fél)szezonjára.

Ocon jövőre ismét csapatot vált, hiszen a Force Indiánál bizonyíthat majd. Mondani sem kell, az év elején még arra sem számított, hogy végül az indiaiaknál köt ki, hiszen úgy érezte, ha lehetőséget kap, akkor azt a Renault-tól kapja majd. „Olyan ez, mintha három év telt volna el. Meglepő, mennyire gyorsan történtek a dolgok. Úgy volt, hogy a DTM-ben megyek és a Renault tesztpilótája leszek. Talán… a tervem úgy nézett ki, hogy jövőre majd a Renault-nál leszek, a többi pedig csak hab a tortán. Ez viszont sokkal több annál, mint amire számítottam” – ismerte el.

Noha idén csak kilenc futamon vett részt, a szezont roppant hasznosnak ítélte, hiszen fontos tapasztalatokat szerzett, megismerte a kategóriát és néhány pályát is, 2017 elején tehát nem kell azzal „vesződnie”, hogy felvegye az F1 ritmusát. „Nagyon sokat tanultam. Rengeteget. Újoncként jöttem és 12 futamos hátrányban voltam, szóval elég rövid idő alatt kellett belerázódnom a dolgokba. Az biztos, hogy sok tapasztalatot szereztem. Az ember folyamatosan fejlődhet, és igyekszem folyamatosan tanulni, de idén sok rutint szereztem, és most minden a részletekről szól.”

„A legnagyobb meglepetés az volt, mennyire fontos a mérnökökkel végzett munka és az autók beállítása. Nyerhetsz egy kis időt, ha jobban odafigyelsz az autódra, mint magadra. A nevelőszériákban inkább magamra összpontosítottam és azt mondtam, hagyjuk az autót, majd próbálok jobb munkát végezni. Itt azonban nem így működnek a dolgok. Versenyzőként folyamatosan fejlődsz, és a Forma–1-be érkezéskor elvárás, hogy mindent tudj, de itt többet kell dolgoznod az autóval. Feltételezik, hogy jó pilóta vagy, szóval az autóra kell figyelned. Nem mondom, hogy a vezetés nem fontos, de sokkal nagyobb figyelem hárul az autóra” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Esteban Ocon

82016.12.30. 18:19

A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

Egy bennfentes beszélt az amerikai cég terveiről

02016.12.30. 16:51

Sainz fejlődése lenyűgözte a Toro Rossót

Tost nem győzte dicsérni fiatal pilótáját

42016.12.30. 15:40

Mercedes: Máshol sírás lett a vége a szupersztárok harcának

Wolff büszke arra, ahogy Hamilton és Rosberg rivalizálását kezelték