Nem kell hátrányos megkülönböztetéstől tartania a Red Bullnak

írta: M4Sport
2016. december 30. 11:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem tart attól a Red Bull, hogy hátrányos helyzetbe kerül a motorok terén a gyári Renault-csapattal szemben. Christian Horner szerint a franciáknak szükségük van rájuk, ahogy a 2015-ös veszekedésekre is szükségük volt.

Egy évvel ezelőtt sokáig még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a Red Bull és a Renault kapcsolata folytatódhat, 2016-ben ráadásul az osztrákok „álnéven” használták motorjaikat – viszonyuk a vártnál jobb eredményekkel újra rendeződni látszik. Christian Horner csapatfőnök év elején még csak nem is álmodozott arról, hogy a bajnoki tabella második helyén zárják az új szezont. „Tizenkét hónappal ezelőtt borzalmas évünk volt, a kilátásaink pedig nem voltak túl jók a következő szezonra” – nyilatkozta az F1i-nek.

„Minden eshetőségre fel voltunk készülve, de a motor terén elég későn született meg a döntés. Volt időszak, amikor három különböző megoldással számoltunk az új autónk hátuljában, és emiatt elég kevés ideje volt a tervezőcsapatunknak a csomag optimalizálására. Tizenhárom hónappal ezelőtt még Honda-motort próbáltak az autóba illeszteni. Nehéz telünk volt, de dolgoztunk tovább, és nagyszerű karosszériát gyártottunk, ami már az első teszten bebizonyosodott.”

A brit szerint ha nincs a sok vitájuk az előző évben a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtó Renault-val, ma aligha vonulhattak volna elégedetten a téli szünetre. „Sok párbeszéd zajlott a múlt évben, és ennek pozitív végkimenetele lett, egy szükséges végkimenetele: Viry újjászervezése és újjáépítése, melynek a hatásait idén láthattuk először. A nehéz tavalyi év nélkül erre aligha kerülhetett volna sor.”

A Renault 2016-ban újra gyári csapattal képviseltette magát a bajnokságban, és bár a Red Bull korábban éppen azt szerette volna elkerülni, hogy csak egy partnercsapattá váljon egy gyári istálló mellett, most mégsem érzi hátrányosnak saját helyzetét. „Garantálják számunkra a teljes egyenlőséget. Jó mércét jelentünk számukra, amelyhez viszonyíthatják önmagukat. Jelenleg az építkezés fázisában járnak, és emiatt közvetlen viszonyítási pontra van szükségük, mely alapján le tudják mérni a motorjuk teljesítményét” – magyarázta Horner.

Szerinte a jövő miatt sem kell aggódniuk. „Ha ez így folytatódik, remélhetőleg olyan helyzetbe kerülhetünk a következő tizenkét hónapban, mint a V8-as korszakban voltunk, azaz pár százalékon belül lehetünk a legjobb motorhoz képest. És közben remek mérce lehetünk a saját csapatuk számára.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Esteban Ocon

82016.12.30. 18:19

A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

Egy bennfentes beszélt az amerikai cég terveiről

02016.12.30. 16:51

Sainz fejlődése lenyűgözte a Toro Rossót

Tost nem győzte dicsérni fiatal pilótáját

42016.12.30. 15:40

Mercedes: Máshol sírás lett a vége a szupersztárok harcának

Wolff büszke arra, ahogy Hamilton és Rosberg rivalizálását kezelték