Az új Red Bull egy „Newey-autó” lesz?

írta: M4Sport
2016. augusztus 24. 09:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az elmúlt években kissé a háttérbe vonult, Adrian Newey azonban sohasem vette le a kezét a Red Bull Forma–1-es csapatáról, a 2017-es autó tervezésében pedig ismét komoly szerepe lesz, az új szabályok ugyanis felkeltették az érdeklődését – árulta el a csapatfőnök, Christian Horner.

A Red Bull technikai részlegének vezetőjeként Newey lehetőséget kapott arra, hogy a Forma–1 mellett más projekteken is dolgozzon: például az Aston Martin utcai sportautójának, az AM-RB 001-esnek a tervezéséből is kivette a részét. Az új aerodinamikai szabályok azonban fellobbantották benne a régi tüzet, és ismét jobban odafigyel majd az F1-re – legalábbis Horner szerint.

„Az utóbbi években megosztotta az idejét az F1 és a különböző technikai projektek között, és ez a beosztás tökéletesen működött” – mondta a csapatvezető a Motorsportnak, amikor a tervezőguru feladatáról kérdezték. „A vezető technikai csoportunk ezalatt előrelépett; remek munkát végeznek, ami az idei autón is látszik. Persze Adrian munkájának a hatása is érezhető rajta, a 2017-es versenygép esetében pedig még jobban érezhető lesz majd” – tette hozzá határozottan.

„Még mindig hihetetlen a munkamorálja, és nagyon úgy tűnik, élvezi a kihívásokat. Azt hiszem, a szabályváltozások minden mérnök számára ösztönzőek. Ez természetesen Adrian és a többi csapattag esetében is igaz” – folytatta a brit szakember, kinek csapata sokak szerint komolyan profitálhat majd a 2017-es szabályváltozásokból és ismét bajnokesélyessé válhat.

Bár az aerodinamika szerepének a növelése és Newey visszatérése (akinek mindig ez a terület volt a kedvence) valóban az ő malmukra hajthatja a vizet, Horner egyelőre óvatosan nyilatkozik a következő szezonról. Kiemelte, a módosítások nem jelentenek automatikusan egyet azzal, hogy valami más veszi át a vezetést az erősorrendben. „Ebben a sportágban semmire sincs garancia, viszont mindenki tiszta lappal indul, és mindenki ugyanolyan esélyeket kap. Remek csapatunk van, és élvezzük a kihívást, de az ellenfelek is erősek, szóval nem hisszük, hogy előnyben leszünk” – mondta.

Maga a Forma–1 azonban szerinte mindenképpen profitálni fog a változtatásokból. „Elkerülhetetlen volt, hogy kössünk néhány kompromisszumot (a szabályalkotás során), de úgy hiszem, alapvetően jó irányba indultunk. Az autók gyorsabbak és izgalmasabbak lesznek, valamint nehezebb lesz őket vezetni. Remélhetőleg a sok tesztnek köszönhetően a Pirelli abroncsok is remekül működnek majd. Azt hiszem, jövőre nagyobb eltérés lesz a pilóták között. Jó irányba tartunk, persze semmi sem lehet tökéletes, így ez a változtatás sem, de előrelépést tettünk” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Esteban Ocon

82016.12.30. 18:19

A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

Egy bennfentes beszélt az amerikai cég terveiről

02016.12.30. 16:51

Sainz fejlődése lenyűgözte a Toro Rossót

Tost nem győzte dicsérni fiatal pilótáját

42016.12.30. 15:40

Mercedes: Máshol sírás lett a vége a szupersztárok harcának

Wolff büszke arra, ahogy Hamilton és Rosberg rivalizálását kezelték