A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

írta: M4Sport
2016. december 30. 18:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy meg nem nevezett Forma–1-es sportvezető több konkrétumot is elárult a Liberty Media terveiről. A hamarosan többségi tulajdonossá váló amerikai cég „sportfesztiválokká” alakítaná a versenyhétvégéket és szélesebb körben tenné ismertté, népszerűvé a kategóriát.

A Liberty szeptemberben vásárolta be magát a királykategóriába, és ha minden jól megy, 2017 első negyedévében a sportág többségi tulajdonosává válik. Noha képviselőik már hónapok óta ott vannak a tűz közelében, terveikről eddig keveset beszéltek, most azonban egy meg nem nevezett bennfentes több információt is megosztott a Financial Times olvasóival.

Elmondta, az amerikaiak egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy valódi szórakoztató eseménnyé alakítsák a hétvégéket, amire a szurkolók nemcsak egy-egy autóversenyként gondolnak majd, hanem kihagyhatatlan rendezvényként, mint például a Super Bowlra. „Azt akarjuk, hogy ezek az események többek legyenek egyszerű autóversenynél. Szeretnénk, hogy az emberek úgy érezzék, mindenképpen jelen kell lenniük a helyszínen” – mondta az „informátor”.

Ami magukat a helyszíneket illeti, a Liberty mindenképpen növelni szeretné az amerikai futamok számát (jelenleg New York, Los Angeles, Las Vegas és Miami is szerepel a lehetséges futamhelyszínek listáján), ugyanakkor a sport nyugat-európai jelenlétét is növelni akarja (előfordulhat tehát, hogy több klasszikus pálya is esély kap a visszatérésre, a jelenlegiek pedig „fellélegezhetnek”).

Az eddig sem volt titok, hogy az amerikaiak nyitni szeretnének a közösségi média és a digitális platformok felé, ezen a téren ugyanis roppant elmaradottnak találják a Forma–1-et. „Nincs marketing és nem is kutatjuk ezt a témát. Nincsenek adatok, nincsenek digitális platformok” – panaszolja a név nélkül nyilatkozó szakember. „A sportág különleges globális tartalommal bír, és nem tett eleget azért, hogy ezt kiaknázza. Fokoznunk kell a rivalizálást is, és lehetővé kell tenni, hogy az emberek jobban megértsék a sportban használt technológiákat” – tette hozzá.

Elmondta, a Forma–1 a rajongói termékek értékesítésével sem végez tökéletes munkát, tehát ez is egy olyan terület, amin javítani lehetne, valamint a különböző technológiai vívmányokat is sokkal jobban be lehetne építeni a közvetítésbe. Itt a „virtuális valóságot” említette (feltehetően a VR szemüvegek használatára célzott) olyan eszközként, melynek segítségével több embert érhetnek el.

Ezekkel az újításokkal természetesen a fiatalabb generációkat célozzák, hiszen mindenképpen népszerűbbé akarják tenni a sportágat, de nemcsak az autóversenyzést kedvelők között, hanem szélesebb körben is. Ezen felül a kereskedelmi bevételek elosztását is felülvizsgálnák, a jelenlegi rendszert ugyanis több csapat is igazságtalannak tartja. A Liberty őket is elégedettebbé szeretné tenni. „Közös jövőképre van szükségünk” – mondta a sportvezető.

Az utóbbi hetekben egyébként felpörögtek az események a Liberty háza táján, és több cikket is olvashattunk arról, milyen irányba indulnának. A fent említett – hitelesnek mondott forrástól érkező – tervek mellett szó esett arról, hogy ismét megpróbálkoznak a költségvetési plafon bevezetésével (itt komoly ellenállásba ütközhetnek a nagycsapatok részéről) és a hétvégék formátumát is átalakíthatják. Állítólag megvizsgálják majd a pénteki program eltörlésének és egy szombati sprintfutam bevezetésének a lehetőségét is.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Toti
#8 Toti 2016. december 31. 11:46  

Szerintem nem rossz gondolat ez. Nyilván az F1-es futam az egész hétvége csúcsa, és az tud baromi unalmas is lenne, meg nagyon izgalmas is. Ettől függetlenül lehet a hétvége hangulatán javítani, hogy csütörtöktől péntek késő délutánig a versenypályától távolodva is találjon minden korosztály valami érdekeset.
Más kérdés, hogy ez mondjuk Bahreinben, Kínában, Malajziában kevésbé megoldható, mert egyszerűen nincs hagyománya (meg nézők sincsenek igazán). Erre sokkal alkalmasabb a fent említett Nyugat-Európa, illetve Amerika. Nem bánnám, ha Ázsiából arra tolódna az F1 térképe - háromnál több amerikai futam viszont nem kellene, Mexikóval, Kanadával, Brazíliával így már lenne hat futam az ő idősávjukban.

grabowsky78
#7 grabowsky78 2016. december 31. 10:48  

Ami idén a Hungaroringen volt az ennek nagyjából az ellenkezője! 2-3 stand ahol tudsz venni f1es relikviákat és kész, azért ennél picit többet várnék, ha nem is fesztivált! A DTM-nek sokkal komolyabb "kirakodó vására" volt, mint a f1nek!

vacsad
#6 vacsad 2016. december 31. 10:35  
Enveblo:
nem tök mindegy? legalább többen lesznek a lelátón és boldog mindenki

Kinek mi, nekem nem kell a bazári majomkodás, nekem versenyzés kell, főleg ha az előbbi miatt elsikkad az utóbbi...

Pauszaniasz
#5 Pauszaniasz 2016. december 31. 10:12  

Az olaszok eddig is megoldották.Adjanak az emberek kezébe tojást paradicsomot stb.

Enveblo
#4 Enveblo 2016. december 31. 01:25  
vacsad:
Nagyszerű, itt a Formula-NASCAR. Nem még több körítés kell hanem VERSENY, idióták!

nem tök mindegy? legalább többen lesznek a lelátón és boldog mindenki

szaki
#3 szaki 2016. december 30. 20:47  

Eddig is "cirkusz" néven futott, most azt is csinálnak belőle!

MS_argo001
#2 MS_argo001 2016. december 30. 20:14  

Fesztivált akarnak? Csináljanak TV-közvetítést az MSC-topikról.

vacsad
#1 vacsad 2016. december 30. 19:47  

Nagyszerű, itt a Formula-NASCAR. Nem még több körítés kell hanem VERSENY, idióták!FORMA-1 HÍREK

Esteban Ocon

82016.12.30. 18:19

A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

Egy bennfentes beszélt az amerikai cég terveiről

02016.12.30. 16:51

Sainz fejlődése lenyűgözte a Toro Rossót

Tost nem győzte dicsérni fiatal pilótáját

42016.12.30. 15:40

Mercedes: Máshol sírás lett a vége a szupersztárok harcának

Wolff büszke arra, ahogy Hamilton és Rosberg rivalizálását kezelték